География

Разположен е на 28 km югозападно от столицата София.
Градът е стопански, културен и административен център на община с 2 града и 22 села, с обща площ 461,1 km2, което надвишава средната площ за община в България.
Общата площ на града е 28 862 дка, включително с кварталите „Бела вода“, „Изток“, „Тева“ и „Калкас“ с население 93 424 жители. Населението на общината е 111 799 жители, от които 33 401 млади хора (до 25 години).

История

7 – 11 в. – Перник е икономически, военен и културен център в югозападните български земи. Селището се присъединява към Първата българска държава след договора от 816 г. Славата му е свързана най-вече с болярина Кракра Пернишки, оказал решителна съпротива на ромеите в началото на XI в.

Край на 12 в. – крепостта е разрушена, но селището продължава да съществува. Значението му намалява и неговият блясък не достига степента на Средновековието.

19 – 20 в. от земеделско и скотовъдно селище Перник се превръща в значим център на минното дело, металургията и машиностроенето. Засилва се развитието на търговията и банковото дело.

1891 г. – приет е законът за мините и открит първият рудник на Държавна мина „Перник“ в местността Кулата. Около него са построени първите минни сгради. Постепенно центърът на селището се премества от „Вароша“ около новото минно селище.

1895 г. – в Перник светва първата електрическа крушка в България.

1899 г. – построена е първата електроцентрала в България. Използвана е за осветление на пресевната фабрика и района около нея.

1903 г. – св. Иван Рилски е обявен за покровител на миньорите. Честван е първият минен празник.

5 ноември 1953 г. – В Металургичният завод (после комбинат) „Ленин“ (сега „Стомана“ АД), е произведена първата стомана и от тогава датата е „Ден на металурага“ в България. Мартеновите пещи на завода започват работа няколко месеца по-рано.

Фестивалът „Сурва“

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник е най-авторитетната европейска изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите ѝ носители, най-популярни с наименованията „сурвакари“ и „кукери“.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г. От 1985 г. има статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор, Черна гора.

Традиционно във фестивалната надпревара участват над 7000 души в над 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

На 2 декември 2015 г. обичаят „Сурва“ в Пернишко официално влезе в списъка на ЮНЕСКО.

Българската номинация „Народният празник Сурова/Сурва в Пернишко“ бе вписана в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство в началото на декември 2015 г.