Черноморец се намира на 24 км на югоизток от гр. Бургас, на южния бряг на големия Бургаски залив и с превъзходно разположение в своеобразна падина край брега, на малък залив до самото море. Малкият залив, който още от стари времена гърците наричали „Агиос Николас“ (Свети Никола), има формата на морска подкова, обърната с отвора на север. Той именно дал и името на селището, Черноморец до 1951 година се нарича Свети Никола. По идеологически съображения името е сменено, но след политическите промени в края на 80-те години на ХХ век не е възстановено. На изток се намират остров Свети Иван и Созопол. Градът е разположен на красиви брегове, като в близост се намира заливът Вромос.

Черноморец се отличава с мек и влажен климат, мека зима, късна пролет и приятно топло лято. Слънчевото греене в годината е 2100 – 2200 часа, летните температури на водата са 20 – 26 C, а на въздуха достигат до 32 C.

В района на Черноморец има една защитена местност – „ Нос Червенка „ (2 ха) – обявена през 1973 г. с цел запазване скални образувания и опазване естествените местообитания на защитени и редки видове.

Туризмът е ключов фактор за икономическото развитие и ефективност на града. Град Черноморец е една от основните в община Созопол дестинации по Южното Черноморие за летен „ рекреативен „ и културен туризъм. В последните години града се характеризира с бързо и интензивно строителство като според последните статистически проучвания легловата база надхвърля 15 000.[3] За отдиха на туристите града предлага много ресторанти, два нощни бара, детски парк, градски парк с открит фитнес. Любителите на културно-познавателния туризъм могат да се запознаят с хилядолетната история и традиции на града като посетят новият местен музей, храм „Свети Никола“, прилежащите параклиси и реставрираната ранновизантийска крепост Акра. Градът предлага и морски познавателни пътувания до островите Света Анастасия и Свети Иван. В непосредствена близост до града са двата къмпинга: къмпинг „Градина“ и къмпинг „Черноморец“.

античност градът се развива като важен църковен център с множество средновековни манастири.

Със своето културно-историческо минало, със запазената си архитектура от XVIII – XIX век, своите плажове и ежегодните празници на изкуствата „Аполония“ Созопол привлича днес множество туристи.

Созопол е град в Югоизточна България на Черно море.

Разположен е на няколко малки полуострова в южната част на Бургаския залив. С население от 4317 души по данни от Преброяването към 1 февруари 2011 година, той се намира в област Бургас и е административен център на Община Созопол. Разстоянието до Бургас е 34 км.

Наследник е на гръцката колония Аполония и заедно с Несебър е един от най-старите български градове. От античността до XVII век Созопол е процъфтяващ търговски център. Той е известен като рибарски и винен център и заема важно място в търговията със зърно от Тракия. От късната