География

Златни пясъци (до 29 юни 1942 г. Узун кум) е един от трите големи български морски курорта, разположен в северната част на българското Черноморие. Намира се на 16 км от центъра на Варна.

Разположен е в полите на природния парк „Златни пясъци“ – територия, защитена от закона. Плажната ивица, покрита със златист пясък, е с дължина 3,5 км и е широка до 100 м..

Златни пясъци е най-известният курорт по северното черноморско крайбрежие. Той е вторият по капацитет и посещаемост български курорт.

Територията около курорта е уникална със своите растителни видове и крайморска растителност. Тя е обособена като природен парк. В него се съхраняват застрашени и защитени растителни и животински видове и има изградени пет туристически маршрута, които преминават през стари чешми, кътове за отдих, места с очарователен изглед към морето. Културно-историческото наследство на парка обхваща широк период – от Древността до късното Средновековие.

Освен за ваканционен туризъм курортът се използва и за целогодишно балнеолечение.

История

Братята Херман и Карел Шкорпил, които историята помни като основателите на българската археологическа наука, са първите застъпници за създаване на курорт в местността Узун кум (от турски – Дълъг пясък). Още през 1915 г. те прокарват идеята си за изграждане на морски санаториум и летни жилища в тази местност.

С постановление на Министерския съвет от 1 декември 1955 г. се поставя задачата да бъдат изградени през следващите две години два курортни комплекса край Варна: Дружба (днес Св. св. Константин и Елена) с 1000 легла и Златни пясъци с 2000 легла.

Съвсем естествен е изборът на местността Узун кум, северно от Варна. Мястото съчетава по невероятен начин девствена гора и просторен плаж. На екип от трийсет български архитекти е възложено проектирането на курортния комплекс, а самото му изграждане минава през три етапа. През първия етап са построени малки, главно двуетажни хотели по плажната ивица. По-късно се появяват хотелските комплекси и увеселителните заведения на втора и трета линия.

По време на бързо развиващото се строителство в курорта интересен факт е битката със змиите. За тяхното унищожаване са докарани таралежи от Албания и са повикани на помощ специалисти от зоологическата градина.

Първата копка на комплекса е направена на 11 август 1956 г.. Курортът добива завършен вид през 1965 г..

Изграждането на повечето големи хотели и увеселителни заведения, включени в първоначално замисления план на курорта, отнема около десет години. Според идеята тогава курортът е трябвало да съчетава възможността за семеен туризъм край морето с потенциала на един от най-реномираните балнеолечебни центрове у нас. След приключване на последния етап от строителството на Златни пясъци през 1966 г. в България започва и развитието на мащабна програма за привличането на туристи от Европа.

Истински бум в развитието си курортният комплекс преживява в края на 90-те години на XX век, когато бившата държавна собственост в него е приватизирана. От 2000 г. Златни пясъци е изцяло частен курорт.