morning-star
Международен фестивал на изкуствата "Утринна Звезда"
Международен Танцов шанпионат 2020

Международен Танцов шанпионат 2020

МЕЖДУНАРОДЕН ТАНЦОВ ШАМПИОНАТ.

ГРАНД ПРИ – безплатно участие в МФИ „Утринна звезда“

КК Албена 17-23.06.2020г.

Черноморец/Созопол 15-22.08.2020г.

гр. Банско 25.11-29.12.2020 г.

Международен Творчески Лагер.„Бъдещи звезди“ 28.03.2020- 02.04.2020 г.- БАНСКО

Организатори:

Сдружение Арт академия „Утринна звезда”

Член на Международния Танцов Съвет – CID-UNESCO

със съдействие на ОБЩИНА БАНСКО.

Регламент

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА УСЪВЪРШЕНСТВАТЕ СЕБЕ СИ!!! Международен Танцов Шампионат и Арт лагер се организира в рамките на МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „УТРИННА ЗВЕЗДА“,който се провежда в най-красивите български курорти лятото в : КК Албена, гр.Черноморец, гр.Созопол, а през зимата– в ски курорт Банско и е един от водещите и престижни фестивали!

Арт лагерне е просто лагер за тренировки и занимания на колективи, а е голям форум с творчески конкурси, майстор класове,спортни занимания, екскурсии и походи. По време на Международен творчески лагер учасниците ще успеят да усвоят достатъчно голям обем специализиран материал, който ще им дадат професионалисти и ще разкрият в себе си нови таланти и способности.

Участници в Международен Танцов Шампионат и Арт лагер:

Шампионат и лагера са отворени за всички, индивидуални участници, читалища, ЦРД, Младежки домове, Академии, Дворци на децата, частни школи, студия, клубове , релакс школи и др.

ЦЕЛИ:
- Създаване на условя за творческо самоизразяване на деца и младежи, и тяхната самореализация.
- Запознанство и обучение в различни творчески дейности.
- Разширяване на връзки и обмен на опит между ръководители и колективи. - Създаване на условия за съзнателното разкриване на неограничените творчески способности в човека - Да развием и утвърдим новото изкуство, характеризиращосе с групово взаимодействие и синтез във всички области на творчеството. - Създаване на условия за почивка и оздравителен режим .

Екскурзии, походи, творчески игри и конкурси «Весели щафети», «Мис и Мистър», «Нощно приключение» и други.

ДИСКОТЕКИ ВСЕКИ ДЕН.

Международен творчески лагер „Бъдещи звезди“ ще завърши с финален спектакъл.Ще видим на сцена поставени по време на лагера комбинации на хореографи, педагози и треньори с участието на всички участници от лагера – танцьори, художници, артисти, певци имузиканти.Това е уникална възможност за децата да се срещнат със своята публика, да разберат как усилената работа в сферата на изкуствата води до ясни и непосредствени резултати – те са създатели на културни продукти и саоценени като творци.

Това изключително събитие учи, вдъхновява и ви позволява да се забавлявате и да останете с невероятни спомени!

МЕЖДУНАРОДЕН ТАНЦОВ ШАМПИОНАТ.

Възрастови категории:

1. Категория МИНИ до 9 години

2. Категория 9 - 13 години

3. Категория 13- 18 години

4. Категория 18 - 35 години – Групи релакс

5. Категория 18 - 35 години – Професионални групи и ансамбли

6. Категориянад 35 години – Професионални групи и ансамбли и релакс групи

Позволявасе смесване на възрастовите категории 50%, като по-малките преминават в следващата възрастова категория!

Формат за участие:

- Соло, Дует, Трио/времетраене на изпълнението до 2 мин.!/

/ не коректно подаване на времетраене ще се санкционира със спиране на2-та мин. и отнемане на точки/

-Малкигрупи -3 - 8 човека

- Формации – над 8човека

-колективите представят танци или композиции с

Времетраене до 12 мин.на категория /композиция или 2 танца/

-музикалните носители - СД- аудиоформат или USB флаш памет!

*не коректно по даване на времетраенето на изпълненията ще се санкционират със спиране на 12-та мин…

Стилове:

1. Класически балет. Неокласика.

2. Характерни танци, етно шоу/стилизиран фолклор.

3. Спортни и социални танци.

4. Танцово шоу.

5. Open.

6. Модерн, джаз, контемпорари.

7. Hip Hop / Street dance.

8. Мажоретни състави.

9. Художествена гимнастика. Акроденс.

КЛАСИЧЕСКИ БАЛЕТ. НЕОКЛАСИКА

- Палци не се одобряват при танцьорите в категория МИНИ .

- Използване на сценография, аксесоари и опори е позволено.

В «класическа хореография» могат да бъдат представени композиции под класическа музика. Изпълняват се в традиционните за стила костюми. Обувки – полупалци, палци. Танцьорите в тази категория трябва да изпълняват класическа хореография.

В „Неокласика” могат да бъдат представени композиции с използване на класическа, стилизирана класическа или съвременна музика. Основа на хореографията трябва да е класическа, но с оригинални елементи от други стилове. В костюмите могат да бъдат привнесени оригиналността и стилизацията . Възможно е представяне на изпълнението без обувки.

ХАРАКТЕРНИ, НАРОДНО- СТИЛИЗОВАН, ЕТНО ШОУ.

-Хореографията трябва да е съставена въз основа на оригинални танци на народите.

В тази дисциплина са включени традиционните танци на всяка националност, предавани от поколение на поколение. Танците могат да бъдат избрани от всякаква географска или етническа територия и могат да представят какъвто и да е исторически период.

-Използването на традиционни костюми и музика е задължително.

- Народно-стилизиран танц – хореографията трябва да съответства на традиционния танц, но могат да бъдат използвани съвременни танцови техники. Костюмът трябва да носи характерния образ, но може да бъде опростен/стилизиран.

СОЦИАЛНИ И СПОРТНИ ТАНЦИ

Спортни танци./ Латино шоу / Сальса/ Бачата/ Меренге/ Руэда/ Аргентинско танго/ Хастл

DANCE SHOW (Танцово шоу) Танцът трябва да бъде сюжетен или сюжетно-образен с такова разположение на хореографския материал, в което се създава смислово, емоционално или темпово нарастване на номера.

- Аксесоари , декорации и сценически материал- позволени.

- Използване на акробатични елементи е позволено , но не дава предимство.

- Позволени танцови поддръжки, силови и други елементи. Танцово шоу е сложно синтезирано танцово направление, което се базира на свободни комбинации на елементи на класическа хореография, джаз, модерн, съвременна хореография , народна стилизация, вариете, кабаре, акробатични елементи и т.н. Музикално-хореографска миниатюра с такова разположение на хореографския материал , че позволява разкриване на смислово и емоционално разкриване на номера. Композицията може да бъде емоционална и да съдържа шоу елементи. В основата на танца трябва да е заложено драматургично действие, което съдържа три композиционни елемента : завръзка , кулминация и финал.

OPEN . В дадената категория отсъства ограничение в стиловете танци. Стиловете, които се използват могат да бъдат в чист вид или в съчетание.

- Използване на сценография и декорации не е разрешено. - Използване на акробатични елементи е позволено , но не дава предимство. - Използване на аксесоари, които са част от костюма или образа на танцьора е позволено.

МОДЕРН, ДЖАЗ. КОНТЕМПОРАРИ. Танцът може да бъде сюжетен или сюжетно-образен, с такова разположение на хореографския материал, когато се създава смислово, емоционално или темпово нарастване на номера. - Всички танцови движения трябва да са в съответната техника . Характерни за стила позиции на крака, ръце и тялото. - Декорации и сценичен материал- позволени, използване на аксесоари, които са част от костюма или от образа на танцьора е позволено.

Модерн –стил, който включва свобода на самоизразяване. Сюжети , различаващи се от класиката, но класиката е основа. Тук забележимо се увеличава вниманието към рисунката на движение, ритъм и идея. Движението се заражда от импулса, което дава на тялото свобода в пространството. В модерн има значение вътрешната пълнота на движението, точни линии , умение да се работи с дишането. Джаз – възниква в САЩ през 60-те години на 20 век и съчетава в себе си фолклора на афроамериканците и танците на другите емигранти. Той се отличава със свобода на движение на тялото и отделните му части както по хоризонтал , така и по вертикал. - съгласуване на движенията с ритъма на музиката; - синкопиране – ритъм между силните доли на музиката; - изолирани движения – подвижността само на една част на тялото, като в същото време цялото тяло е неподвижно или се движи в срещуположна посока.

Контемпорари – в хореографията на танца се срещат елементи от модерн, джаз, народни танци, класически балет с източни техники и културата / йога, елементи на бойните изкуствата/. Този стил постоянно се развива, това е работа върху пластиката и грацията на тялото, разтяжка на всички групи мускули, скокове, падания, преплъзвания над пода, контактна импровизация. Характерна особеност на контемпорари е редуването на напрегнати мускули и неочаквано отпускане на тялото, рязко спиране, падане и ставане , балансиране. Контемп съдържа елементи на класическия танц, но ако класиката е строги форми на изразяването и точен сценарий, то в контемпорари е важно танцьорът да слуша гласът на своето тяло, което изразява емоционални преживявания.

STREET DANCE / HIP HOP - Използване на реквизит не е препоръчително - Използване на аксесоари е позволено - Позволено използване на акробатически елементи, но да не са доминиращи. При подаване на заявката да се посочи стил: - STREET (Hip-Hop\Popping\Locking\House\Breaking) - DANCEHALL (Dancehall, Twerk) - FEMALE CHOREO (Vogue\Waacking\High Heels \ Jazz Funk \Go-Go\Pole Dance )

МАЖОРЕТНИ СЪСТАВИ. Парадни и спортни мажоретки. - Използване на сценография и декорации не е разрешено. - Използване на акробатични елементи е позволено. - Позволени танцови поддръжки, силови и други елементи.

Художественна гимнастика.Акро денс. - Използване на сценография и декорации не е разрешено. - Използване на акробатични елементи е позволено. - Позволени танцови поддръжки, силови и други елементи.

*изпълненията на солo, дует и трио да не надвишават 2 минути.

*колективите представят танци или композиции с общо времетраене до 12 мин. на категория /композиция или 2-3 танца/

*некоректно подаване на времетраенето на изпълненията ще се санкционира със спирането на изпълнение и отнемане на точки!!!

* музикалните носители да са на CD - аудио формат или на USB флаш памет.

.

КРИТЕРИИ НА ОЦЕНЯВАНЕ

- «ИНТЕРПРЕТАЦИЯ» : способността на танцьора да следва ритъма и музикалността на мелодията, да ги изразява посредством движенията на тялото, способността да използва движенията и техническите елементи адекватно на музикалната рисунка, способността на танцьора плавно да продължи рисунката на танца след «спиране», «пауза» и други фигури. «Интерпретация» може да се подразбира и като способността на танцьора да адаптира и налага движенията на музиката.

- «ТЕХНИКА»: изпълнението на движенията трябва да съответства на музиката, изпълнение на технически елементи , движения и фигури, (позиция, точност, координация, равновесие и контрол над тялото), използване на цялото пространство както персонално така и общо по вертикални, хоризонтални и диагонални плоскости, синхрон.

- «ХОРЕОГРАФИЯ» : разпределение на движения, фигури в съответствие с танцовия контекст, костюм и музика. Съответствие на репертуара с възрастта на изпълнителите.

- «ИМИДЖ» : актьорско майсторство, презентацията на танцьорите на сцената. Изкуството на изпълнителите да демонстрират емоции и чувства. Начално и завършващо представяне на танцорите.

ОБЩИ УСЛОВИЯ

1. Организаторите си запазват правото да записват и излъчват изпълненията на лагер-фестивала.

2. Ръководителите на колективите носят отговорност за злополуки и контузии на участниците.

3. Разходите по пребиваването на колективите и придружаващите ги лица - пътни, дневни са за собствена сметка.

4. Разходите за награден фонд, купи, медали, дипломи, сертификати, стипендии, техническото, сценичното обезпечаване се поемат оторганизаторите.

5. Ръководителите на колективите носят отговорност за поведението на своите деца по време на мероприятието, заплащат нанесените щети на хотела.

6. Участниците отговарят за своите костюми, реквизити и личнивещи.

7. С подаването на заявката, вие декларирате съгласието си с условията на лагера.

8. Подробна програма ще Ви бъде изпратена след подаване на вашата заявка.

9. Внесен депозид /капаро за хотел / при отказ от участие – не се възстановява.

10. Настаняване в хотели е само с предварителна заявка и единственно през организаторите:

11. Настаняване в хотели в гр. Банско: 3*,4* /по 3-5 човека в стая, двойни стаи за ръководители/

В цената е включено: 5 нощувки/СПА хотел 3*-4*/, пълен пансион, всички занимания по време на лагера/мастър класове, обучения, спортни занимания/, такса участие в международен танцов шампионат.

Цените са нетни преференциални само за участниците на лагер-фестивала!

Пригрупа 15 чов. – 1 ръководител се настанява безплатно.

Период за подаване на окончателна резервация до 01.03.2020 г.

Допълнителни резервации се приемат след датата на окончателната заявка само при наличие на свободни места.

ВАЖНО: ИЗДАВАТ СЕ УДОСТОВЕРЕНИЯ И СЕРТИФИКАТИ

Адреси за подаване на заявките:

e-mail: utrinazvezda@abv.bgТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

- талон за участие

- списък на участниците с дати на раждане

- списък на нощуващи с дати на раждане

ВАЖНО:

Срок за подаване на заявки: 01.03.2020 г.

Срок за авансово плащане 50% за заявените резервации 01.03.2020 г.

Окончателно плащане при пристигане !!!

По банков път: банка ДСК ЕАД BIC: STSABGSF

IBAN: BG74STSA93000018257553 Сдружение „Арт Академия „Утринна звезда”

Основание за плащане: участие в Арт лагер/ име на колектива /

Президент: Кирил Костадинов

Моб.тел. 0899108875

Програмен Директор: Елена Валериева

Моб.тел. 0896063105

ОЧАКВАМЕ ВИ СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ !

С уважение,

Екипът на „Утринна звезда”

Изкуството е инструмент за разкриване на субективния свят или вътрешния свят. Чрез него се научаваме да синхронизираме мислите и емоциите, да организираме пространството и дейностите. Така откриваме нов начин на възприятие и преживяване на реалността, като внасяме светлина, любов и заряд във всички аспекти на живота, нови приятели и незабравими спомени и емоции.

Програма

28.03.2020-Настаняване.

17:00 ч. – Среща на ръководители.

17:30 ч. –18:30 ч. – Мастер клас „Хип-хоп”.

- Практикум по приложно изкуство.

- Мастер клас. „Вокални техники.”

21:30 ч.- Дискотека.

29.03.2020 г.

9:00 ч.- Мастер клас. „Съвременна хореография. Техника - контемпорари”.

Клас по самоотбрана.

10:00 ч.- Мастер клас. „Хип- хоп”

-Практикум по живопис.

11:00 ч. – Мастер клас „Пантомима и сценично движение”.

-Мастер клас. „Вокални техники.”

15:00 ч. – Международен танцов шампионат. Конкурсна програма.

- Фолклорни танци.

- Класически балет.

- Характерни танци.

- Спортни и латино-американски танци.

21:30 ч. – Дискотека.

30.04.2020 г.

9:00 ч.- Семинар. „Екзерсис и сценична разработка на характерния танц.”

Клас по самоотбрана.

10:00 ч.- Мастер клас. „Хип- хоп”

- Практикум по приложна техника.

- Мастер клас. „Вокални техники.”

11:00 ч. – Мастер клас „Класически балет.Постановка на камерен танц”.

-Мастер клас. „Стилово разнообразие в български народен танц”

15:00 ч. – Международен танцов шампионат. Конкурсна програма.

- Модерн.Джаз.

- Съвремена хореография

- Танцово шоу.

- Хип хоп.

21:30 ч. – Дискотека.

31.04.2020 г.

9:00 ч.- Семинар. „Модерни техники. Джаз-модерн.”

Спортна загрявка-карате.

10:00 ч.- Мастер клас. „Хип- хоп”

- Практикум по приложна техника.

11:00 ч. – Мастер клас „Съвремена хореография.”

-Мастер клас. „Вокални техники.”

16:00 ч. – Международен танцов шампионат.Награждаване.

Продукция –Арт лагер.

21:30 ч. – Дискотека.

01.04.2020 г.

16:00 ч. – Международен танцов шампионат.Награждаване.

Продукция –Арт лагер.

21:30 ч. – Дискотека.

02.04.2020 г. - Закриване на лагера.