МФИ "Утринна звезда"

VІІ Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" Банско - 2012

Мега хитът „Гангнам стайл“ и звуците на родното Дунавско хоро се смесиха на площада в Банско, за да дадат началото на седмия поред арт фестивал „Утринна звезда“. Оригиналният флаш моб привлече вниманието на минувачите в центъра на планинския курорт, някои от които се присъединиха към уникалния танц на корееца, който представиха участниците във фестивала и се хванаха на хорото. Тази година организаторите от Арт Академия „Утринна звезда“ са се постарали да подредят забавна и разнообразна програма. На сцената ще се изявят над 1 000 млади и талантливи певци, инструменталисти, артисти и танцьори, които ще се борят за голямата награда пред зоркия поглед на професионалното и компетентно жури.

В първия ден на сцената на читалище „Никола Вапцаров“ в Банско се представиха първите участници в конкурсната програма. Оригинална драматизация по текстове на Иван Вазов представиха млади артисти от Детска театрална студиа от гр. Кресна. По-зрелите им колеги от Благоевград пък впечатлиха  с драматизация по Чехов. Членове на журито бяха толкова очаровани от младите артисти, че ги поздравиха лично след тяхното участие. Срещата с различните музи продължи след това с колоритните мажоретки от съставите „Мега“ и „Мини Мега“  от Математическата гимназия „Константин Величков“ и „Пик“ в гр. Пазарджик с ръководител Петрунка Маргинова. Фолклорни танци представиха Танцова формация“Сухашко настроение“ от НЧ „Асен Златаров – 1921″ и Танцов състав „Празник“ от Сандански. Във втория ден към разнообразието от жанрове ще се добави и вокалното изкуство. Празникът на изкуствата ще продължи до неделя.

Публиката бе най-емоционална в този ден, когато започнаха изпълненията по танцово шоу. На сцената се изявиха близо 1 000 млади талантливи танцьори от Пазарджик, Разград, Бяла Слатина, Търговище, София, Перник, Добринище, Годеч, Разлог, Варна, Сливен, както и гости от Македония и Украйна. Най-емоционално подкрепяше своите изпълнители публиката от Украйна. След всяко изпълнение на свои сънародници зрителите в залата бурно аплодираха, ставаха на крака и скандираха „У-кра-и-на!“. Това зарази и македонците, които също започнаха да посрещат и изпращат с бурни аплодисменти своите изпълнители. Висок професионализъм и артистичност показаха всички изпълнители – от най-малките, сред които имаше едва 5-6 годишни малчугани, до най-големите, вече изградени артисти в катерогия над 20 години. Журито с председател Росица Панайотова- Григорова и експерти по танцово изкуство от Куба и Украйна се оказа изключително затруднено да прецени кого да отличи. Наградените ще станат ясни в неделя. Денят завърши със семинар по зумба под ръководството на атрактивния кубинец Ерик Янес Тапия, който едва побра в малката зала на читалището в Банско всички желаещи да поразкършат телата си и да отпуснат душите си под звуците на темпераментното латино.

Сцената затвориха талантливите възпитаници на гимназия „Добри Даскалов“ от град Кавадарци в Македония, които представиха своя версия на култовия мюзикъл „Брилянтин“ и техните сънародници от Крушево, които представиха спекткъла „Нищо без Трифолио“ от Русомир Богдановски и вокални и танцови изпълнения. Шоуто продължава в първия декемврийски ден с още вихрени танци.

Начало на формуляра

2 000 талантливи млади певци, артисти, танцьори и художници от цяла България и от Украйна, Молдова, Турция и Македония се изявиха на 7 Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ в Банско. Цели пет дни зимната ни столица се превърна в град на младостта и красотата. По мнение на мнозина от участниците и публиката тази година организаторите от Арт академия „Утринна звезда“ и домакините от община Банско бяха създали най-добри условия за изява на младите таланти. Залата на читалище „Н. Й. Вапцаров“ бе тясна, за да побере всички желаещи да се насладят на таланта на младите артисти, а тази година редом до своите внуци се наредиха и техните баби, които им показаха, че все още го могат. Емоцията на публиката често пъти взривяваше залата.

Междувременно в петте фестивални дни на сцената на читалището се изявиха хиляди таланти. Най- малкият участник тази година бе 3 годишният Филип от Македония, който удиви журито и публиката с невероятните си танцови умения. Бебето танцьор бе откритието на фестивала по думите на президента Кирил Костадинов, който му връчи специална награда. Филип, който едва ходеше, докато стигна до сцената, остави с отворени уста всички присъстващи, когато показа невероятни умения на хип-хоп, а на финала се поби на глава в характерна поза. Това накара акробата Ерик Тапия от Куба, който бе член на журито, да изплези език от удивление. Минути след това цялата зала стана на крака, за да аплодира дами над 60 години, които се понесоха в ритъма на валса и възхитиха всички с невероятната си жизненост и емоционалност. Председателят на журито Росица Панайотова – Григорова – една от най-изявените ни сопрани с многобройни записи в Българското национално радио и за родни и холивудски филмови продукции и  директор на бакалавърска програма Театър в Нов български университет остана възхитена от млади артисти от Кресна и Благоевград, които се представиха в първия ден и наруши всички правила на фестивала като отиде лично да ги поздрави и да ги увери, че веднага могат да бъдат приети в НБУ. До последния ден обаче я чакаха още много приятни изненади от младите артисти, певци и танцьори. Уважаваните композитори доц. Георги Петков и Асен Драгнев останаха очаровани от изпълненията на певците, участващи в конкурсната програма. Музикални шедьоври от българската и световна музикална класика, народни песни и танци, танцово шоу, класически балет и хип-хоп бяха част от жанровете, които бяха представени на фестивала. Тази година имаше и категория Релакс, в която се изявиха любители танцьори над 20, над 40 и над 60 години. Още дълго обаче страстите на участниците и публиката няма да утихнат след емоционалното изживяване. А следващият фестивал вече очаква всички от 8 до 18 юни в Албена.

Журито, в което участваха и експертът по танцово изкуство Ирина Дубровина от Казахстан и балерината Виолета Петрова тази година бе изключително затруднено при определянето на наградите. Все пак това е конкурс и някои бяха най-добри.  Специалната награда на президента на фестивала получи ТС „Празник“ при община Сандански. Специалната награда за цялостно представяне бе присъдена на Танцова Формация „Сухашко настроение” при НЧ „АСЕН ЗЛАТАРОВ – 1921”, с.Сухаче с художествен ръководител  Христинка Димитрова. Свои награди връчиха и областният управител на Перник Иво Петров и Костадин Младенов директорът на предприятие „Ученически отдих“.